Parlamentin viikko 28/2024: Parlamentti valmistautuu järjestäytymisistuntoon

Euroopan parlamentti valmistautuu kymmenenteen vaalikauteensa. Neuvottelut parlamentin poliittisten ryhmien kokoonpanosta Brysselissä ovat loppusuoralla. Parlamentissa valmistaudutaan ensi viikolla 16.–19. heinäkuuta Strasbourgissa pidettävään järjestäytymisistuntoon.

Parlamentin rakennus Brysselissä

Parlamentti valmistautuu alkavaan kauteen

Uudet suomalaiset mepit. Euroopan parlamentin vaalit eli EU-vaalit järjestettiin 6.–9. kesäkuuta välillä kaikissa 27 EU-maassa. Suomen EU-vaalien vahvistetut tulokset löytyvät oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta. Suomesta valittiin Euroopan parlamenttiin 15 jäsentä, joiden tiedot löytyvät parlamentin Suomen-toimiston verkkosivuilta.

Uuden parlamentin kokoonpano. EU-vaaleissa valittiin yhteensä 720 Euroopan parlamentin jäsentä, mikä on 15 enemmän kuin vuoden 2019 vaaleissa. Viimeisimmän paikkaennusteen (tilanne 5.7. klo 10.31 Suomen aikaa) mukaan Euroopan kansanpuolueen ryhmä EPP säilyy parlamentin suurimpana ryhmänä 188 paikalla. EPP:n jälkeen suurimmat ryhmät ovat sosialistien ja demokraattien ryhmä S&D 136 paikalla, kolmanneksi noussut Euroopan konservatiivit ja reformistit ECR 84 paikalla, Renew Europe eli Uudistuva Eurooppa -ryhmä 76 paikalla, Identiteetti ja demokratia -ryhmä ID 57 paikalla, Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä Greens/EFA 53 paikalla, ja Euroopan parlamentin vasemmistoryhmä - GUE/NGL The Left 46 paikalla. Tämän lisäksi sitoutumattomia meppejä on paikkaennusteen mukaan 37, ja muita meppejä 43.  

Päivitys parlamentin paikkajaosta perustuu alustaviin ja lopullisiin kansallisiin vaalituloksiin. Ryhmäjako on tehty väistyvän parlamentin rakenteen perusteella ja voi vielä muuttua ennen uuden vaalikauden alkua. Jos kansallinen puolue ei virallisesti kuulu mihinkään väistyvän parlamentin poliittisista ryhmistä tai nykyisen parlamentin sitoutumattomien ryhmään, se näkyy “kaatoluokassa” muut.

Paikkajakoennustetta päivitetään säännöllisesti ja viimeisimmät tiedot julkaistaan 24 virallisella kielellä EU-vaalien tulossivuilla. Sieltä löydät kansalliset tulokset, paikat poliittisen ryhmän, maan tai molempien mukaan jaettuna, tiedot sukupuolijakaumasta sekä äänestysprosentin. Lisäksi voit mm. verrata tuloksia ja rakentaa enemmistöjä. EU-vaalien lopulliset tulokset saadaan, kun kunkin jäsenvaltion vaaliviranomainen on ne kuuluttanut ja kansallinen lainsäädäntävallan käyttäjä vahvistanut. Viranomaisten on myös varmistettava, ettei valituilla ole yhteensopimattomia virkoja, toimia tai luottamustehtäviä.

Poliittisten ryhmien järjestäytyminen. Poliittisista ryhmistä EPP, S&D, Renew, Greens/EFA, ECR ja The Left ovat pitäneet perustavat kokouksensa. EPP-ryhmän puheenjohtajaksi valittiin jatkokaudelle Saksan Manfred Weber. S&D:n puheenjohtajana jatkaa espanjalainen Iratxe García Pérez. Eero Heinäluoma (sd.) valittiin ryhmän rahastonhoitajaksi. Renew:n johdossa jatkaa ranskalainen Valérie Hayer, ja Suomen Anna-Maja Henriksson (r.) valittiin ryhmän varapuheenjohtajaksi. Greens/EFA -ryhmän puheenjohtajiksi valittiin Hollannin Bas Eickhout sekä jatkokaudelle Saksan Terry Reintke. ECR:n puheenjohtajiksi valittiin italialainen Nicola Procaccini ja puolalainen Joachim Brudziński. The Left -ryhmän johdossa jatkavat ranskalainen Manon Aubry ja saksalainen Martin Schirdewan.

Poliittisten ryhmien on ilmoitettava puhemiehelle nimensä, poliittinen julistuksensa ja kokoonpanonsa 15. heinäkuuta 2024 mennessä, jotta ne voidaan tunnustaa virallisesti 16. heinäkuuta parlamentin järjestäytymisistunnossa.

Parlamentin järjestäytymistuntoon valmistautuminen. Poliittiset ryhmät valmistautuvat parlamentin kymmenennen kauden ensimmäiseen täysistuntoon, joka pidetään Strasbourgissa 16.–19. heinäkuuta. Järjestäytymisistunnossa parlamentti valitsee keskuudestaan puhemiehen, 14 varapuhemiestä ja viisi kvestoria. Lisäksi istunnossa päätetään parlamentin eri valiokuntien jäsenmäärästä. Täysistunnon lopullisesta esityslistasta on tarkoitus päättää torstaina 11. heinäkuuta puheenjohtajakokouksessa.

Vaalikauden ensimmäisessä täysistunnossa torstaina 18. heinäkuuta parlamentin odotetaan myös keskustelevan komission puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyenin kanssa ja äänestävän tämän valinnasta torstaina. Parlamentti valitsee komission puheenjohtajan jäsentensä enemmistöllä (361, kun parlamentissa on 720 jäsentä). Äänestys on salainen. Jos ehdokas ei saa vaadittua enemmistöä, Eurooppa-neuvosto ehdottaa kuukauden kuluessa uutta ehdokasta. Lisätietoa uuden vaalikauden etenemisestä löytyy täältä.

 

Postituslistallemme voi liittyä lähettämällä viestin osoitteeseen ephelsinki@europarl.europa.eu
Mikäli et enää halua saada tiedotteitamme, voit lähettää meille viestin osoitteeseen ephelsinki@europarl.europa.eu
Tietoja käytetään vain tiedotteiden lähettämistä varten. Tietoja ei välitetä kolmansille osapuolille.