Parlamentin viikko 23/2024: EU-vaalit sunnuntaina 9. kesäkuuta

EU-vaalien varsinainen vaalipäivä 9. kesäkuuta lähestyy kovaa vauhtia. Kotimaassa voi äänestää ennakkoon vielä 4. kesäkuuta. EU-vaaleissa on Suomessa 232 ehdokasta, joista valitaan 15 Euroopan parlamentin jäsentä eli meppiä. Parlamentti kokoontuu EU-vaalien jälkeen järjestäytymisistuntoon 16.–19. heinäkuuta Strasbourgissa.

Euroopan parlamentin vaalit eli EU-vaalit järjestetään 6.-9. kesäkuuta välillä kaikissa 27 EU-maassa. Vaalit starttaavat 6.6. Hollannissa ja viimeiset vaalihuoneistot sulkeutuvat Italiassa sunnuntai-iltana 9.6. puoliltaöin. Useimmissa EU-maissa varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9.6. Kukin maa järjestää vaalit kansallisten vaalilakiensa mukaan, vaikkakin niiden täytyy noudattaa joitakin yhteisiä periaatteita, kuten suhteellista vaalitapaa (lisätietoa vaalimenettelyistä).

EU-vaaleissa noin 373 miljoonalla EU-kansalaisella on äänioikeus. Ensiäänestäjiä on noin 26 miljoonaa. Äänestyksen ikärajat vaihtelevat maittain. Esimerkiksi Itävallassa, Belgiassa, Saksassa ja Maltalla kaikki yli 16-vuotiaat saavat äänestää. Kreikassa ikäraja on 17 vuotta. Lopuissa EU-maissa ikäraja on Suomen tavoin 18 vuotta. Lisätietoa ikärajoista (englanniksi). Parlamentin vaalisivuilta (24 kielellä, ml. suomi ja ruotsi) löytyy tietoa EU-vaaleista ja äänestämisestä kussakin jäsenmaassa, ja  sieltä voi mm. tilata sähköisen äänestysmuistutuksen. Sivusto ohjaa oikeusministeriön vaalit.fi -sivustolle.

EU-vaalien ennakkoäänestys päättyy Suomessa tiistaina 4.6. EU-vaaleissa äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella tai Suomessa asuvalla ja äänioikeusrekisteriin ilmoittautuneella EU-kansalaisella, joka on täyttänyt 18 vuotta viimeistään 9.6.2024. Suomesta valitaan tällä kertaa 15 Euroopan parlamentin jäsentä eli meppiä. Ehdokkaat ovat ehdolla koko maassa ja äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Suomen EU-vaaliehdokkaat löytyvät oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta. EU-vaalien varsinainen vaalipäivä on Suomessa 9.6.

Euroopan parlamentti on ainoa suorilla vaaleilla valittu EU-toimielin, ja EU-vaalit ovat maailman suurimmat rajat ylittävät vaalit. EU-vaaleissa eurooppalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä Euroopan suuntaan ja demokratian tulevaisuuteen. Lue lisää, miten Euroopan parlamentti on parantanut arkeasi nyt päättyneellä istuntokaudellaan vuosina 2019–2024.

#KäytäÄäntäsi. Euroopan parlamentti pyrkii herättelemään keskustelua vaaleista ja kannustamaan – etenkin nuoria – käyttämään äänioikeuttaan. Parlamentin monikanavaisen vaaliviestinnän kampanjan kärkenä ja tunnisteena on #KäytäÄäntäsi (#AnvändDinRöst). Viestintäkampanja on puoluepoliittisesti sitoutumaton; sen tavoitteena on jakaa tietoa vaaleista ja kannustaa suomalaisia ja etenkin nuoria äänestämään.

Vaalikampanjan keskiössä on neljän minuutin pituinen dokumenttielokuva, jossa esiintyvät varttuneemmat eurooppalaiset ovat kokeneet omakohtaisesti demokratian tuoman muutoksen elämässään. Sorron tai demokratian haurauden kokeneet videon esiintyjät halusivat jakaa tarinansa lapsenlapsilleen ja seuraaville sukupolville. Yhdessä videon esiintyjien tarinat kertovat siitä, että mahdollisuutta äänestää ei tule pitää itsestäänselvyytenä. Heidän viestinsä on: Käytä ääntäsi tai muut päättävät puolestasi. Parlamentin Käytä ääntäsi -vaalivideota on katsottu sen julkaisupäivän 29.4. jälkeen jo yli 190 miljoonaa kertaa!  Suomeksi tekstitetty video on ladattavissa parlamentin multimediakeskuksesta.

Kotimaan ja Eurooppasalin tapahtumia

Eurooppa on kotisi -EU-vaalikiertue päättyy Turkuun 6.6.
Kesäkuun EU-vaalit lähestyvät vauhdilla ja kampanjointi ympäri Euroopan kiihtyy. Eurooppalainen Suomi ry yhteistyökumppaneineen on järjestänyt touko-kesäkuussa 2024 EU-vaalien alla Eurooppa on kotisi -kiertueen, jonka tarkoituksena on tuoda suomalainen yhteiskunnallinen kenttä yhteen keskustelemaan ajankohtaisista EU-teemoista, tiedottaa kansalaisille Eurooppaan ja Euroopan unioniin liittyvistä kysymyksistä sekä rohkaista kaikkia käyttämään äänioikeuttaan kesän EU-vaaleissa. Kiertueen viimeinen tapahtuma on Turussa perjantaina 6.6. Tapahtumaan on maksuton ja vapaa pääsy. Lisätietoa kiertueesta.

Euroopan puolustus- ja avaruusasiat esillä Eurooppa-foorumin etkoilla 7.6.
Eurooppa-foorumi kokoaa jälleen Turkuun elokuun lopulla tieteen, talouden ja politiikan huippuasiantuntijoita pohtimaan Euroopan ja Suomen ajankohtaisia haasteita. Eurooppa-foorumin toinen Speakers’ Corner verkkolähetys tarjoaa 7.6. klo 15.00–16.00 ennakkomaistiaisen tulevasta. Tilaisuudessa Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä haastattelee Euroopan komission puolustusteollisuuden ja avaruusasioiden pääosaston pääjohtaja Timo Pesosta Euroopan puolustus- ja avaruusasioista. Keskustelun aiheina ovat muun muassa Euroopan strateginen autonomia, Euroopan puolustus- ja avaruusteollisuuden tulevaisuudennäkymät sekä innovaatiot puolustus- ja avaruussektoreilla,

Keskustelua voi seurata suorana verkkolähetyksenä joko YouTubessa tai Eurooppa-foorumin sivujen kautta. Verkkolähetyksen seuraaminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista. 27.5. Speakers’ Corner -tilaisuudessa haastateltiin pääministeri Petteri Orpoa; katso haastattelun tallenne. Eurooppa-foorumin 28.–30.8. ohjelmatiedot päivittyvät Eurooppa-foormin sivuilla.

Lasten äänestyksen voittaja - jäätelö

Muuta ajankohtaista

Aurinkoinen sää siivitti jäätelön voittoon lasten vaaleissa  Maailma kylässä -festivaalilla
Kestävän kehityksen festivaali Maailma kylässä järjestettiin jälleen Helsingin Suvilahdessa 25.–26. toukokuuta viikonloppuna. Festivaalin teemana oli tällä kertaa rohkeus muuttaa maailmaa. Ohjelma tarjosi kävijöille konsertteja eri puolilta maailmaa, kantaaottavia puheita, satoja näytteilleasettajia sekä ruoka- ja basaarimyyjiä. Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja Euroopan komission Suomen-edustusto olivat mukana festivaaleilla yhteisellä EU-vaaliaiheisella osastolla, jolla järjestettiin myös lasten vaalit. Pienet äänestäjät pääsivät valitsemaan herkullisimman jälkiruoan; ehdolla olivat mustikkapiirakka, kanelipullat, vohvelit, jäätelö ja letut. Ääniä vaaleissa annettiin yhteensä 469, ja ylivoimaisen voiton äänestyksessä vei jäätelö 50,1 prosentin ääniosuudella!

Parlamentin ja komission EU-vaalikeskustelussa 25.5. Suomen EU-nuorisodelegaatti Emilia Uljas, Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen sekä politiikan toimittaja Robert Sundman pohtivat keinoja saada suomalaiset ja etenkin nuoret äänestämään ja osallistumaan. Voit katsoa puheohjelman tallenteena Maailma Kylässä- festivaalin Youtube-kanavalla.

Suomen ensimmäinen ilmastolähettiläs korostaa isovanhempien roolia
Aktivistimummot-liikkeen perustajajäsen Anu Harkki on toiminut vuodesta 2020 Suomen ilmastolähettiläänä. ”Olen päättänyt, että teen kaikkeni lasten ja lastenlasten tulevaisuuden hyväksi, ja se oli myös syynä, miksi aloitin lähettiläänä”, Harkki kertoo. Suomessa on tällä kaudella 13 ilmastolähettilästä, ja uusi haku on jälleen syksyllä. Harkki on kokenut yhteisön hyödylliseksi, koska siinä oppii toistenkin tekemisestä ja osaamisesta. ”Kun itse lähdin mukaan, en vielä tiennyt lähettiläiden toiminnasta mitään, ja Suomessahan heitä ei edes ollut. Nyt EU-maissa on yhteensä noin 800 lähettilästä”, Harkki mainitsee. ”Minulle tässä työssä on erittäin tärkeää, että isovanhemmat ymmärtävät ilmastonmuutoksen tilan. He voivat viedä asiaa eteenpäin, mutta suurin asia on vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen. Äänestämällä jokainen voi vaikuttaa siihen, että asioistamme päättävät henkilöt, jotka arvostavat ilmastopainotuksia.” Lue lisää ilmastolähettiläästä.